Participa en ciència ciutadana

Quan vam pensar en crear Plàncton, la nostra idea era escampar el coneixement que teníem del mar entre el màxim de gent possible per a fomentar la preocupació sobre la conservació de l’ecosistema marí. És per això que, cada any, desenvolupem algunes activitats de forma voluntària i altruista, simplement perquè pensem que són importants, perquè serveixen per contribuir a la conservació de la costa i perquè ens ho passem pipa!

Col·laborem amb els següents projectes de Ciència Ciutadana (són projectes en els que participa la ciutadania en la recerca científica mitjançant experiments col·lectius). En aquests projectes natros introduim les observacions fetes durant les nostres immersions ja sigui de peixos, invertebrats, fanerògames marines, plàstics…

logo-OdM-D-ca    

Observadors del Mar (ICM-CSIC)

Som el Punt Sentinella de la Costa Daurada i Ebre del projecte Observadors del Mar, és a dir, som el centre de referència a la zona per a tota aquella gent que vulgui participar en aquest projecte i ser-ne voluntari/a. És per aquest motiu que un cop al mes organitzem una sortida #Repte d’un projecte diferent. Aquesta immersió és una immersió científica (per això us demanem que tingueu un mínim de nivell de busseig per no malmetre el medi ni interferir durant el mostreig), la immersió és gratuïta (us oferim la possibilitat de llogar l’ampolla i el material que necessiteu al nostre centre) i sempre duren un matí sencer ja que comencem amb un petit seminari sobre l’objectiu del repte. Què cal saber per participar?

  • Registra’t com a Observador del Mar a la web en 2 minuts: http://www.observadorsdelmar.cat/ Recorda afiliar-te a “Plàncton Diving” al registrar-te.
  • Has de tenir un mínim nivell de busseig. Recorda que anem a mostrejar, per tant cal tenir un mínim de tècnica (sobretot de flotabilitat).
  • L’activitat és gratuïta. Si no tens ampolla o material t’oferim la possibilitat de llogar-lo.
  • Dedica’ns un matí al mes.
  • Obre la ment i tingues moltes ganes d’aprendre i col·laborar amb la ciència!

Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya (GROC)

Un cop l’any organitzem un curs d’opistobranquis i una immersió de cens conjuntament amb el GROC per a poder censar els opistobranquis que trobem a les cales de l’Ametlla de Mar. A banda, sempre que veiem opistobranquis durant les nostres immersions intentem fer fotografies per a notificar-ho a la seva web i ajudar al coneixement d’aquests petits animalons tant bonics. Vols saber com col·laborar tu també?

  • Registra’t a la web del GROC: http://www.opistobranquis.org/ca/home
  • Entra els teus punts d’immersió habituals si no estan al seu llistat.
  • Comença a introduir les teves observacions. Recorda que cal tenir sempre fotografia!

Em moro de ganes de participar, quins reptes tenim enguany?

Si ja tens ganes de col·laborar amb nosaltres aquí tens les properes dates per a venir:

  • Repte Posidònia (11/12/16): anem a la cerca de la flor de posidònia aprofitant que és l’època de floració.
  • Repte Posidònia + Nacres (29/1/17): Aprofitarem per a buscar de nou les flors de posidònia ja vistes anteriorment, i avaluar si la mortalitat massiva de nacres (Pinna nobilis) a la Mediterrània ha afecctat les nacres de l’Ametlla de Mar
  • Repte Nacres + flors de posidònia + Peixos pipa (19/2/17): l’objectiu principal es anar a cercar els peixos pipa o agulletes entre les fulles de posidònia, i aprofitarem per a cercar peixos pipa, i buscar de nou les flors de posidònia ja vistes anteriorment.
  • Mostreig SILMAR (26/3/17): en col·laboració amb els promotors del projecte, la Fundació Mar i els coordinadors a la zona de Tarragona, Graëllsia, organitzem aquest mostreig per a fer un cens a Cala Llobeta o Cala Vidre sobre peixos, estat de la posidònia i invertebrats indicadors de canvi climàtic (esponges, ascidis, gorgònies, coralls…)
  • Repte Cymodocea (2/4/17): anirem a la Badia dels Alfacs (Delta de l’Ebre) a censar l’estat de la fanerògama marina Cymodocea nodosa altrament dita gram marí o corretjola.
  • Has vist a la Tylodina perversa? (abril-juny). Berta Pintó està realitzant un estudi sobre la interacció de la T. perversa, un petit opistobranqui de color groc, i l’esponja Aplysina aerophoba, de la quals s’alimenta i de la qual agafa la seva coloració. Amb la Berta realitzarem un mostreig per intentar trobar-ne a la zona de l’Ametlla. Aquí teniu el pdf del projecte. Si voleu més informació o si penseu que la heu vist, podeu escriure a tylodinaperversa@gmail.com
  • Aviat en tindrem més!

Aparicions a premsa